Otsing sellest blogist

Siin blogis kirjutab Merrit. Päriselus olen aga kodurestoran MerMer perenaine.

pühapäev, 5. november 2017

Küpsetamata šokolaaditort ehk seda kassid ostaksid.

No tegelikult ma ei tea, kas kassid seda kooki või torti või maiust ostaksid, kas neil selleks üldse raha on, aga valminud ja pikalt külmas olnud kooki limpsides tekkis küll soov nurruda, mõnust.
Tegelikult oma lemmikšokokooki tehes olen ammu juurelnud, kas seda tasukski küpsetada, sest tainast mekkides maitseb ta küpsetamatagi hea.
Aga veel parema mooduse ahjuta šokokooki teha leidsin
Adeline raamatust.

Küpsetamata šokolaaditort

Ained:200g šokolaadi, 200g lauavõid või Bonat, 200g tolmsuhkrut, 6 munarebu, lusikatäis kirjut suhkrut.
Kausiga pannakse šokolaad ahju sulama, valatakse üle pehmeksläinud šokolaadi 3spl. keevat vett, segatakse väikese puulusikaga, kuni on täiesti sulanud; lauavõi hõõrutakse vahuks, juurde pannakse leotatud šokolaad, tolmsuhkur ja 6 munarebu, segatakse kuni segu läheb kergeks. Valmistatud taigen pannakse mandli- ja söögiõliga määritud lahtikäivasse vormi, ritutatakse kirjut suhrut üle ja kui taigen on kuiv ja laseb ennast lõigata, võetakse ta vormipõhjast välja ning seatakse ilupaberile.

Ise otsustasin esialgu katsetada poole kogusega. Seega võtsin

100g 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi
100g toasooja võid
70g tuhksuhkrut
3 munarebu
2spl konjakit
kaunistuseks granaatõunaseemneid, mündilehti.

Ahju paneku asemel sulatasin tükeldatud šokolaadi vesivannil ja veega küll ei julgenud mängima hakata.
Tänapäeval, kui abiks on igatsugu kodumasinad, õnneks või kahjuks, jääb osa "käsitööst" tegemata. Nõnda lasin ka mina köögikombainil raskema töö ära teha.
Ajasime seega koos või vahule, seejärel lisasin šokolaadi, suhkru, munarebu ja isetegevuslikult konjaki. Minu arust on iga šokolaadikoogi puhul sutsuke konjakit peaaegu, et kohustuslik.
Masin vahustas taigna õhuliseks. Minu ülesandeks jäi vaid taignanoolijaga kogu maiuse küpsetuspaberiga kaetud ja võiga määritud lahtikäivasse vormi kaapimine.
Loomulikult ei suutnud maitsmisest loobuda ja väga hea, et suhkrukogust vähendasin, sest ka 70 grammiga oli magusust kui palju. Seetõttu otsustasin koheselt ka suhkruga kaunistamisest loobuda ning valisin magususe tasakaalustamiseks hapukad granaatõunaseemned.
Edasi läks kõik Adeline õpetusest lahku, sest koogi kuivamise asemel läks ta külmikusse tahenema. Mõned tunnid hiljem Jaaniga torti proovides oli mõlemil vaid üks sõna - suussulav. Aplus käskis kogu koogi korraga pintslisse panna, arukas mõistus, kes kaloreid loeb, käskis piirduda vaid piisakesega.
Ja seetõttu jagame kooki täna lausa nelja sõbraga.
Samast taignast, kui ta jahedas piisavalt hangunud, annaks jõululauale ka trühvlid veeretada. Kaunista näiteks jahvatatud mandlite või muu meelepärasega ja hoia enne serveerimist  külmkapis.


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar