Otsing sellest blogist

Siin blogis kirjutab Merrit. Päriselus olen aga kodurestoran MerMer perenaine.

teisipäev, 12. september 2017

Õunapannkoogid ehk suur suvine laisklemine selleks korraks läbi.

 

Laisklemise all pean silmas blogi unarusse jätmist, sest muidu oli maist siiani MerMeris selline sagimine, et ei vaimselt ega füüsiliselt suutnud muud katsetada-küpsetada kui külaliste tarvis retsepte. Süda küll valutas, et vabariigi sünnipäev kappab käppelt lähemale ja kõik lubatud Adeline retseptid veel tegemata.
Aga kus häda kõige suurem, seal abi käest võtta - või kuidas see vanasõna ka käis. Sõnaga, hommikul päeva kavandades olid mul plaanid, mille paiskas segamini telefonikõne. Maahommikust. Selles tunti huvi, kuidas mul sünnipäevakink edeneb ning arvati, et tuleks tulla külla lugu tegema. Kuna samal hetkel üritasin üht eile katsetatud, MerMeri tarvis, õunakooki üles pildistada, sai saatejuhi küsimusele, mis retsepti Maahommikule räägiksin, vastatud õunad. Vastus rõõnustas küsijat ja öeldi, et tuleme juba homme.
Kõne lõppemisel tabas mind pisike paanikahoog. Adeline raamatu olin suve hakul tagastanud raamatukokku lubadusega, et ostan raamatupoest 2013. aasta uustrüki ning seni sai retsepte uuritud netiavarustest laetud virtuaalraamatust. Raamatupoodi polnud jõudnud, aga saate tarvis oleks ju tobe virtuaalraamatu kõrval poseerida. Kaasa Jaan oli samal ajal Tallinnaringil. Kiire guugeldamine ja sain teada, millistes poodides raamatut võiks leida. Rocca al mare "Rahva Raamatus" oli. Kindluse mõttes helistasin üle ja palusin ühe eksemplari kinni panna.
"Moodsa perenaise" kätte saamine polnudki ni lihtne, rääkis Jaan koju jõudes. Kinni panekust ei teadnud keegi midagi, raamatu asukohast samuti mitte, olles klõbistatud arvutiklahve leiti, et peab küll olema, aga üles ei leitud. Siis kutsuti ka tagaruumidest kaks prouat appi, kes viimaks alumise riiuli alumisest nurgast hinnalise leiu välja meelitasid.
Jõudsin kõik õunateemalised Adeline retseptid internetiraamatust üle vaadata ja jäi silma alljärgnev:
 
Õunapannkoogid

Ained: 8—10 õuna, 75 g võid või Bonat, 1 klaas sõredat jahu, 1 tl. küpsetuspulbrit, 1 klaas hapukoort, 5 muna, 3 spl. suhkrut. Küpsetamiseks 200 g võid või Bonat.

Vahukshõõrutud või juurde segatakse järjest küpsetuspulbriga jahu, munarebu ja suhkur, siis hapukoor, peenteks viiludeks lõigatud õunad ja küpsetamise eel tõstetakse munavalgevaht hulka (mitte segada). Pliidil küpsetatakse pannkoogid seistme auguga pannil või väikestel pliinipannidel.
Süüakse kuumalt marjakeedisega.

Kuna meil hetkel sööjaid majas rohkem kui mina, Hummerkoer ja mingil hetkel saabuv kaasa, polnud, siis kahandasin kogused poolele ja etteütlevalt võin kinnitada, et minu kogusest piisaks viiese pere maiustamiseks, juhul kui nad liialt aplad pole.



4 suuremat õuna
38g toasooja võid
1,25dl jahu
teelusikaotsaga küpsetuspulbrit
1,25dl hapukoort
2 suurt muna
2spl roosuhkrut
küpsetamiseks võid

Koorisin õunad, eemaldasin seemned ja viilutasin ubinad. Või ajasin puulusikaga segades lihtsalt pehmeks, seejärel lisasin kuivained ja muudkui segasin, seejärel valgetest eraldatud kollased ja suhkru ja muudkui segasin. Olgem ausad, tainas tundus pisut tükiline, aga kui ka hapukoore lisasin, siis muutus koostis segades meeldivalt siidjaks ja rahuga lisasin hulka õunad. Lasin samal ajal köögikombainil munavalged pisukese soolaga tugevaks vahuks. Pisut nõutuks tegi õpetus munavalge tõstmise kohta hulka ja mitte seda segada. Ma ei tea, kas Adeline mõtles ka nii, aga laotasin vahu ettevaatlikult taignale ja pannile tõstetud koogikesed olid seega ühelt poolt kui taigen ja teiselt poolt kui munavalgevaht.
Aga tulemus oli ettevaatlikult keskmisel kuumusel või sees praadides põnev, sest üks külg jäigi kui pannkook, teine aga vahuselt õhuline. Ja kummalise kujuga pätsikesed sai tehtud tavapanniga, sest Adeline soovitatuid mul kodus, piinlik küll, ei olegi.
 

Marjakeedise asendasin Lahemaa rapsimeega ja me kõik kolm olime taolistest pannkookidest meeldivalt üllatunud.


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar