Otsing sellest blogist

Siin blogis kirjutab Merrit. Päriselus olen aga kodurestoran MerMer perenaine.

esmaspäev, 6. märts 2017

Täidetud tomatid ehk lihtsalt hää roog.


 
Allpoololevast roast, kui olime teda tibake omamoodi töödelnud, saab usutavalt toit, mida veelgi teeme.  Kahest – kolmest tomatist (olenevalt vilja suurusest) saab korraliku kõhutäie, mis enda kõrvale lisandeid tegelikult ei vajagi.

Originaalretsept siis järgmine.

Täidetud tomatid
(6—8 in.)
Ained: 10 tomatit, 200 g lahja sealiha, 1/2 sibulat, pipart, soola, valget niiti.
Tomatitel lõigatakse õhuke kaas otsast, sisu võetakse välja. 6—10 tomati jaoks (suuruse järgi) lastakse 200 g toorest sealiha läbi lihamasina, segatakse läbi sõela hõõrutud tomatisisu selle liha juurde, maitse järgi pipart ja soola, hakitud sibul, ning täidetakse iga tomati ümbrus selle seguga. Kaaned pannakse peale, seotakse iga tomat niidiga Õrnalt ümbert kinni ja küpsetatakse vähese pruuni võiga pannil ahjus 5—10 minutit. Süüakse eeltoiduks või aedvilja juurde.

Meie aga tegime nõnda:

6 prisket tomatit
400g sea- ja veisehakkliha segu
1 pisem sibul
Pipar
Sool
1/2tl purustatud koriandriseemneid
2 pisikest kuivatatud piri-piri kauna
Niit (?)
Oliiviõli

Lõikasime tomatitelt kaaned, uuristasime sisu välja ja surusime viimase läbi sõela, nii et kaussi tuli paras annus tomatimahla. Lisasime samasse kaussi hakkliha, peeneks hakitud sibula, vürtsid ja sõtkusime kõigest korraliku taigna. See lisatud tomatimahl tegi hakkliha eriliselt mahlaseks ja maitsvaks, seega otsustasin, et mõne tulevase kotletiteo puhul kasutan sama nippi.
Tomatid hoolikalt sisuga täidetud, jäi küll hakkliha pisut üle. Selle aga praadisin lihtsalt niisama kiirelt pannil läbi. Jaan küll imestas, et miks tomatisse topitavat läbi ei praeta. Aga ütlesin, et teeme nii, kuis retsept käsib.
Palju suurema küsimuse märgi tekitas tomati sidumine, sest katsu sellele libedale ümarale olevusele niiti ümber kere tõmmata. Pean tunnistama, et see oli peaaegu võimatu ja ka täiesti mõttetu ülesanne, sest paar vaevaliselt seotud tomatit ei erinenud oma kujult ahjust võttes sidumata tomatitest.
Ahjuplaadile ritta seatud viljadele tilgutasin või asemel hoopiski pisut oliiviõli peale.
Küpsetustemperatuuriks sättisin 200 kraadi, aga kümne minutiga ei näinud tomatikesed üldse mitte küpsenud välja, selleks läks meie suurte puhul kokku aega pea kolmkümmend minutit.
Aga kindlasti Adeline kasutatud küpsed koduse kasvuhoone tomatid vajavad hoopiski teistsugust ja õrnemat kohtlemist kui talvised paksukoorelised kauge maa viljad. Seega tuleb suurel suvel naabritädi omadega ka katsetada J

 


 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar