Otsing sellest blogist

Siin blogis kirjutab Merrit. Päriselus olen aga kodurestoran MerMer perenaine.

teisipäev, 26. september 2017

Nõndamoodi pole ma varem teinud ehk rohelised tomatid soolvees.

Eile õhtul kui süümepiinad blogi pidamatuse üle olid taevani tõusnud, sirvisin taas „Moodsa perenaise“ retsepte, seekord hoidistamise peatükist. Sest mis see sügis moodsa perenaise jaoks ole muud kui esmalt korilus ja siis saaduste purgistamine, külmutame või tont isegi teab, mida veel tegemine.

Kummitama jäi retsept„Roheliste tomatite sissetegemine.“ Eks ma koos selle kummitusega hilisõhtul magama kobisingi.
Üles ärgates teadsin, et see on just see, mida täna tegema pean!  Esimese hurraavaimustuse niitis aga jalult tõdemus, et mul ei olegi ju tomateid, rohelisi, mädarõikast rääkimata.  Minna turule? Tormata Haljalasse tomatiIlmari manu? Või ... nagu tuntud eestimaine vanasõna ütleb, kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem.
Muidugi tuli võtta lihtsalt arglik kõne naabriproua Helvele. Loomulikult oli tal rohelisi tomateid ja kuhjaga. Vahetuskaubaks haarasin kaasa mandlise õunakoogi. Kui kohale marssisin selgus, et ennekõike toimub õunakookide vahetus – minu mandline Helve kohupiimase vastu. Ennetavalt võin mainida, et Jaan kodus ei suutnudki otsustada, kumma oma on parem ja maiustas võrdselt mõlemiga. Hummerkoer noogutas ka nõustuvalt kaasa.
Aga Helve väitis, et hoopiski mina pidin olema suisa taevakingitus, kuna hunnik rohelisi tomateid põrnitses süüdistavalt korjajat, aga korjajal olevat muud ja nii palju teha, et oli karta, kuidas tomatid sellessamas kausis ühel hetkel muutuvad lootusetult krimpsus vanataatideks.
Koorem tomateid kaenla all pöördusin koduteele. Aga mädarõigas! Liikus ahastav karjatus läbi pea. Tundus, et karjatus oli tõesti vali, sest naabriproua hüüatas: „Kuule, ega sul mädarõikajuurt vaja ole?“
Hetkega oli mul kuhi mädarõigast peos ja pöördusin koduteele lubadusega, et ühe purgi viin Helvele uuel päeval tänutäheks.

Kuna Adeliineproa retsept oli üsnagi käed vabaks jättev, asusin seda omamoodi tuunima.

Adelinel siis

Rohelised tomatid loputatakse ja pühitakse kuivaks, üle öö jäetakse nad soolatud vette. Teisel päeval pannakse kivipoti põhja mustasõstralehti, tillivarsi ja peenekshakitud mädarõikajuurt, seatakse tomatikord peale ja korratakse kuni tomatid on ära tarvitatud. Peale valatakse keedetud soolvett (jahtunult), kaetakse riidega kinni, viimasena kerge laud vajutisega. Soolvesi ulatugu üle, mädarõigast 50 tomati kohta panna supilusikas.

Mina siis

Naaberproua tomateid ca 2,5 liitrit, ei loputanud ega kuivatanud
Kaussi umbes kahe liitri vee kohta segasin 45 grammi jämedat meresoola ja jätsin tomatid sinna kuueks tunnika.

Soolvesi

2,5l vett

3 suurt spl suhkrut

4 suurt spl soola
Keetsin marinaadi madalal tulel kümmekond minutit ja tõstsin õue jahtuma

Lisandid

8 küüslaugu küünt, suuremad neljaks lõigatud

10-12 värsket tšillipipra kauna

Paar peotäit mustsõstralehti

Suur punt tilli

Üks paras mädarõikajuurikas koorituna ja koorimisnoaga hööveldatud, vast nii kahe supilusika jagu.
Ladusn kõik kihiti purkidesse, valasin peale soolvee, jätsin kiviloomad valvama ja ega enne uut päeva julgegi ütelda, mis sellest kõigest tuleb.
Aga äkki tuleb hää, sest sellel külmavõitu suvel vist paludel tomateid, rohelisi, mis keeldusid punaseks, kollaseks, oranžiks minema.

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar