Otsing sellest blogist

Siin blogis kirjutab Merrit. Päriselus olen aga kodurestoran MerMer perenaine.

pühapäev, 26. märts 2017

Rohelised marineeritud oakaunad Adelinest inspireeritud ehk kuhjaga kõhklusi.


 
Ütlen ausalt, et see nii minu moodi. Leida uus asi, sellest innustuda ja hoogsalt pihta hakata kuniks ... tulevad esimesed kahtlused, kõhklused ja tahtmine asi üldse nurka visata. Muidugi ei käi see just kõge kohta, mida teen. MerMer näiteks saab juuni alul juba kaheksa aastaseks ja loomulikult on hetki, kus olen väsinud, kus ei leia toidu valmistamiseks uut põnevat ideed, kus olen hirmul, et see, mis külalistele pakkumiseks valmis, äkki polegi nii hea kui uskusin. Aga kordagi ei ole tekkinud vähimatki mõtet kodurestorani uks enda ja teiste eest lukku keerata.
„Moodsa perenaise“ raamatut, õigemini sealseid roogi,  kopeerides jõudsin aga ummikusse. Kas see, mida teen, üleüldse kedagi huvitab ja kas see ka mind ennast enam innustab?
Olgem ausad, oma MerMer ei muutu juba seetõttu igavaks, et iga toit, mida valmistan ei ole retsepti täht-täheline järgimine vaid retsept (kui seda üleüldse on) on vaid ajendiks  millegi pisut uutmoodi loomiseks. Muidugi on pisukesi erandeid, sest mõni kook  tõepoolest nõuab väga kindlaid koguseid, kindlat valmistusviisi ja õiget temperatuuri või temperatuuriga mängimist.
Ja seega, pärast päevi peadmurmist otsustasin, et luban endal ka Adeline retseptidega rohkem vallatleda ja neid pisut oma moodi ümber teha. Muidugi mitte kõigiga, sest osa neist minupoolse vahelesegamisetagi tänapäevaselt põnevad.
Tänu sellele otsusele saigi kollastest ubadest rohelised ning särtsu selles marinaadis ehk tibake enam kui Adeline omas. Aga soovitan nii- või teistpidi järele katsetada, sest meile maitses ( ka koer Hummer sõi ube mõnuga ).

Kollased marineeritud oakaunad
Oakaunu keedetakse järgm. marinaadi sees: 1,51 vett, 2—3 sibulat, 20 pipratera, 1 sõrmepikkune tükk kaneeli, 6 nelki, 3 tl. suhkrut, soola, 1 noaotsatäis muskaati. Selles
keedetakse oakaunad pehmeks ja lastakse sõelal nõrguda;
marinaad lastakse läbi peene sõela kaussi ja pannakse pärast jahtumist oakaunad 24 tunniks marinaadi. Antakse päikesekastmega nr. 196 lauale. Kaunistatakse mädarõikakaabetega ja roheliste salatilehtedega.

 Meiemoodi marineeritud rohelised oakaunad
No tegelikult oleksin meelsasti katsetanud kollaste ubadega ja teen seda kindlasti uuesti eestimaiste värskete kaunade turule tulekul. Rohelisi oli lihtsalt hetkel kaalukaubana Stockmannis pakkuda.  Ja uuel korral mängin rohkem marinaadiga ning katsetan seda nii nagu praegu kõrvitsaid sisse teen (pisut vett, rohkem veiniäädikat ja valget veini).

Seekord aga nõndamoodi:
230g ube
1l vett
2 tšillikauna (punane ja kollane)
1 suurem sibul, õhukeselt viilutatud
1spl suhkrut
1spl või pisut vähem soola
1 kaneelikang
6 nelgitera
20 pipratera
Noaotsasuurune muskaatpähklitükk
2spl äädikat

Ajasin kõik marinaadi koostisosad keema, v.a. äädikas  ja keetsin tasasel tulel umbes viis minutit, siis lisasin oad ja lasin veel keeda, aga nii, et oad krõmpsuks jäid, siis lisasin äädika ja hoidsin veel kolm – neli minutit tulel. Ei kurnanud midagi, vaid jätsin oad potti jahtuma.
Tegelikult mekkisid nad juba kohe hästi ja uuel hommikul olid juba ülimaitsekad.
Ega neid kaumemaks jätkunudki kui järgmise päeva taolise kauni loojanguga õhtuni.

2 kommentaari:

  1. Hea Merrit! See, et siin vähe kommentaare-tagasisidet on, näitab vaid seda, et inimloom on midagi ülimaitsvat hambusse saanud ja kugistanud selle ilmse mõnutundega alla, unustades aitäh öelda. ;)
    Eks olen isegi samasugune - käin ja piilun, kas on juba uut retsepti lisatud, saanud inspiratsiooni ja lisaks ka muhedat lugemist, võtan loetu teadmiseks ja ...
    Seepärast saadan soojad tänud kõikide nende retseptide ja kogu nende mõnusate kirjutuste eest tagantjärele ja ette ka! ;) Jätka ikka samas vaimus, ootan juba uut mõnusat retsepti!
    Ilusat kevade jätku!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan, Tiina! Vahepeal kiired ajad kuid usun, et miskit lihavõttelist sel nädalal jõuan postitada :)

      Kustuta