Otsing sellest blogist

Siin blogis kirjutab Merrit. Päriselus olen aga kodurestoran MerMer perenaine.

esmaspäev, 30. jaanuar 2017

Sooja.



Usun, et iga moodsa perenaise riiulil või sahvris leidub pudelike soojakastmega. Nagu teame, on ta tehtud sojaubadest ja siis veel miskist hulgast keemiast, mida arukas pea kinni ei võtagi. Aga mis kindel, pidavat ta kasulikum olema kui tavasool ja ma isegi marineerin sellega liha, valan teda vokiroogadesse ning tilgutan salatitesse.
Adeline retseraamatust kargas silma retsept lakoonilise pealkirjaga
Sooja
"Sooja on tarvilik külmade toitude maitse tõstmiseks. Šampinjonid hakitakse peeneks, pannakse purki ja raputatakse vähe soola nende vahele, köidetakse paberiga kinni ja tehakse nõelaga mõned augud paberisse.
Purk seisab mõned päevad soojas ..."

No nii - sellest innustunult ostsin ma esialgu küll vaid 350 grammi šampinjone, et kui asi peaks untsu minema, siis pole majanduslik kahju ülepeakasvav :)
Kodus hakkisin seened imepeeneks ja panin nad kihiti pisukese soolaga kenasse purki, patsutasin kihid kõvasti kinni ka. Katsin purgi paberiga, sidusin kinni, tegin augud, panin riiulile seisma ja jäin põnevusega uudistama.
Tõepoolest juba uuel päeval tekkis purki vedelik. Lasin julgelt asjandusel kaks ja pool päeva toimida ja siis tegutsesin vastavalt retseptile edasi.
Valasin sisu potti ning ajasin keema. Seejärel valasin keedust järk järgult marliga kaetud sõelale, kui segu oli pisut nirisenud ja veidi jahtunud, kerisin marli kokku ja pigistasin seentest kõik mahla välja.
Väljapigistatud mahl läks uude potti ning aeglasel tulel keema, kuniks jäi alles umbes kolmandik.
Askeldamise ajal tuli Jaan koju ja küsis juba uksel üllatunult: "Mis teed - sulatad juustu või?"
"Soojat teen, neist hakitud seentest, mida ise nägid," kohmasin vastu.
Kui pruunikas sogane neste valmis, palusin kaasal maitsta.
"Seen, mis seen, soolane seen, peaaegu et soojakaste, aga parem!"
Selline oli kommentaar. Uus kommentaar lisandus: "Aga ega me äkki sedamoodi kääritet kastet mekkides mürgitust saa?"
Nüüdseks on küsimusest seitse tundi möödas ja me ikka veel elus, seega usun siiralt, et sellesse me vist ei sure.Muidugi on taolise kastme tegemine puhas avastusrõõm, sest seda soolakat nestet 350-st grammist seentest tuli vaid detsiliitri jagu.
Aga mina panin seda täna oma lihaveise antrekoodi marinaadi soola asemel ja valmis lihale tilgutasime pisut lisaks ja tõepoolest polnud lihale enam rohkem soola tarvis!
Suuremat kogust soovitab Adeline tumedatesse pudelitesse villida, korgid vahatada ja pudelid külmas ning pimedas keldris hoida ning salatites ja lihakastmes teelusikake kasutada. Oma pisukest nestet hoian kenas pudelikeses ja külmkapis, sest kardan, et paari päeva pärast ta otsas mis otsas on.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar