Šokolaaditort.
Ained: 125 g šokolaadi, 125 g lauavõid
või Bonat, 63 g sõredat jahu, 6 muna, 1/2 kl. suhkrut. I l u s t
a m i s e k s: 2/3 kl. vahukoort, 2 lusikatäit šokolaadi, leht kalaliimi
ja 6 pistaatsiat.
Šokolaad sulatatakse kausiga ahjus,
pehmeksläinud šokolaadile valatakse 3 spl. keeva vett, segatakse, kuni on täitsa
sula. Lauavõi hõõrutakse vahuks, juurde lisatakse 6 munarebu, 1/2 kl. suhkrut, hõõrutakse
vahuks, segatakse juurde leotatud šokolaad, sõre jahu ja viimasena
munavalgevaht.
Võitud lahtikäivas vormis küpsetatakse
torti 1/2 tundi. Pooljahtunult pannakse ilustatud paberiga kaetud tordialusele
või vaagnale ja ehitaksie vahukslöödud koo-rega, mille juurde oli segatud 2
spl. riivitud šokolaadi ja 1spl. keevas vees leotatud leht valget kalaliimi; peale
riputatakse hakitud pistaatsiaid.
Juhtus nii, et tegelikult oli tort või
kook mul küpsetatud juba täpselt nädalajagu tagasi. Plaanisin täiega ta samal
päeval, enne kui õhtul külla tulevatele sõpradele teda maitsmiseks pakun, ära
ehtida ja üles pildistada.
Aeg, see kaval kelm aga lendas tavalisest
kiiremini ning igasugu muude asjade kõrval ( kodukoristamine, koer Hummeriga
metsaretkel esimeste kellukeste otsimine, Jaanile poenimekirja koostamine,
MerMeri tulla tahtjate kõnedele ja meilidele vastamine) selgus, et sõprade
tulekuni vaevalt tunnike, seega otsustasin, et pildistamine ja kirjutamine
lükkub järgmiseks päevaks.Vähemalt seda muret polnud, et tulijate tulekuks söök valmis teha, kuna olime hoopiski otsustanud koos kokata ja menüü oli äge:
Jaapani stiilis marineeritud liha
porgandisalatiga,
tšillised krevetid praetud koos litšiga,kookosene kanasupp ja noh lõpuks siis mu valmistatud Adeline kook.
Kuna siin blogis domineerivad ikka
Adelinest inspireeritud retseptid, siis eelpoolloetletud toidud las jäävad
saladuseks J
Ainult tõelise üllatuse valmistanud
porgandisalati tooksin kiirelt ära, sest nõndamoodi ülilihtne kooslus sobiks mis iganes soolase roa
kõrvale.Võta 100g porgandeid, lõigu nad sentimeeter korda sentimeeter suurusteks kuubikuteks, keeda kergelt soolatud vees parajalt pehmeks kurna ja jahuta. Sega jahtunud porgandid 2 supilusika maheda Dijoni sinepiga ja üllatu kui hästi see kõik maitseb!
Kui õhtu lõpuks koogini jõudsime, siis serverisin teda hoopiski kirsijäätisega. Aga sõbrad leidsid, et kook on tõega mõnus ja ka nende meelest parem jäätise kui vahukoorega, sellepärast sai ta lõpuks üles pildistatud koore asemel kirsside ning jäätisega.
Teisipäevast sai märkamatult kolmapäev, kolmapäevast neljapäev, neljapäevast reede. Reede oli põhendatud teatrile, laupäev siis minu enda sünnipäevale ja eile avastasime ehmatusega, et KUMUs olev Belgia sürrealisti Paul Delvaux näitus viimast päeva avatud! Tundus, et suur osa kunstisõltlastest oli koos meiega paar tundi enne näituse sulgemist sama avastuseni jõudnud.
No nii saabuski tähelepandamatult tänane hommik, kus andsin enesele teada, et enne kodunt välja ei saa kui pilt tehtud ja lugu jutustatud. Üks väike mure oli küll – kas nädalavanune kook üldse enam süüa sünnib? Omaette külmkapis aega veetnud torditükk oli kuid vananedes veel maitsekamaks muutunud. Eksperiment jätkub, sest järele jäänud tükid panin toidukilesse mähituna sügavkülma, kust suure magusaisu või ootamatu sõbra puhul neid veel serveerida annab.
Šokolaaditort
meie moodi:
125g 70%-list šokolaadi
125g toasooja võid63g jahu
6 muna
100g suhkrut
Sulatasin šokolaadi vesivannil ja vett küll ei julgenud sekka segada.
Vahustasin või suhkruga, lisasin ükshaaval munakollased, sõelusin sekka jahu ning lisasin šokolaadi.
Teises kausis vahustasin munavalged näpuotsa soolaga tugevaks vahuks ja segasin vahu ettevaatlikult ülejaanud taignaga.
Küpsetasin kooki võiga määritud lahtikäivas koogivormis 200 kraadises kuumuses umbes 28 minutit. Tegelikult kui uuest teeksin, siis vist piisaks 20 minutist, siis jääb sisu jahtudes veel kreemjamaks.
Serveerisin kooki vanilli-kirsi koorejäätise, külmutatud kirssidega. Ja kuna külmkapis oli veel alles omavalmistatud hapukat vaarikakastet, siis lisasin sedagi.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar