Otsing sellest blogist

Siin blogis kirjutab Merrit. Päriselus olen aga kodurestoran MerMer perenaine.

pühapäev, 8. oktoober 2017

Keerame heeringa rulli ehk siis mängud kaladega.


Aga alustaks hoopiski selles, milline fenomen on endiselt sinine ekraan. Televiisoril.
Küll on minu Adeline toimetustest kirjutanud "Maaleht" ja "Arter". Ja tõsi ta oli, et lehe ilmumise järel tuli blogisse tavalisest pisut rohkem vaatajaid.
Eile tegin Adeline õunapannkooke "Maahommikus" ja peale seda on blogi vaadanud muljetarvatav arv inimesi. Loodan siiralt, et mõnel neist ka teiste, tulevate lugude suhtes huvi jätkub.
Mu kaasa Jaan lisas, et on seda ekraanihullust korduvalt oma nahal kogenud. Näitlejana võisid teha laval suurepärase rolli, aga kui korra telekasse lõbusaatesse sattusid, tuli terve eesti tänaval kui vana tuttavat kättpidi teretama ...
Ega raadiogi paha ole, lisasin talle selle peale. Viimasel jõulukuul rääkisime Tiina Lebasega "Huvitaja" saates rammatust "Jõulud meil ja mujal maailmas", paar tundi hiljem kohalikus Kuusalu Konsumi sabas seistes noogutas mulle rõõmsameelne härrasmees lisades: "No alles rääkisite raadios ja juba siin!"
Nojaa, taolise magusa enesekiituse peale tuleb küll suutäis soolast võtta :)
Ja leidsin "Moodsast perenaisest" retsepti rullheeringad munaga ja rullheeringad sibulaga. Mõte heeringas munaga marinaadi panna ahvatles vähem kui sibulaga. Seega otsustasin viimase kasuks.
Aga ikka kergemat vastupanuteed pidi. Tünniheeringa asemel (no ega seda kodupoest saanudki) valisin pakikese heeringafileega.
Taaskord tekitas peamurdmist proua marinaadikoostis:
klaas äädikat, 8 pipratera, 4 vürtsitera, 2 sibulat,1/2tl suhrut.
Terve mõistus ütles, et küllap oli tegemist miski väga lahja äädikaga, mitte selle tavalise 30%-lise tänapäevasega. Ja senistes heeringamarinaadides meeldib mulle küll rootsimoodi magusam. Seega sai seekordne pisut mugandatud retsept järgmine.


Rullheeringad sibulaga
230g õrnsoolast heeringat ( kolm fileed )
pool pisemast punasest sibulast (peeneks hakitud)
6 uhmris puruks surutud kadakamarja
pool tl sinepiseemneid
6 nelgitera

Marinaad
2,5dl vett
1dl suhkrut
0,25dl 30% äädikat
8 pipratera
4 vürtsitera
4 nelgitera
1 pisem õhukeselt viilutatud punane sibul
Marinaadiks aja kõik koostisosad keema ja keeda tasasel tulel 4-5 minutit ja lase jahtuda.

Edasine teguviis proua Adeline sõnadega:
Heeringapooled seatakse hakklauale nii, et sisepooled jäävad ülespidi. Sisemisele küljele riputatakse peenekslõigatud sibulad, sinepiterad ja poolpeeneks tambitud kadakamarju. Heeringad keerutatakse pikuti kokku, otsad pannakse nelkidega kinni ja peale valatakse keedetud ja jahtunud äädikas. Purk köidetakse paberiga kinni, 3-7 päeva pärst võib heeringat tarvitada.
Lauale andes lõigatakse rull pikuti heerngat pooleks või kolmeks.

Kardan küll, et esimese rulli proovin juba homme ära.

Aga nüüd mõni sõna eelmise postituse rohelistest tomatitest. Kui aus olla, siis läksid nad mul aia taha. Teisel ja kolmandal päeval maitsesid hästi, aga siis tuli mõru mekk manu. Ise arvan, et äkki neist juba liialt närtsinud mustsõstralehtedest. Jaan aga leidis, et soolvette oleks ka äädikat panema pidanud.


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar