Otsing sellest blogist

Siin blogis kirjutab Merrit. Päriselus olen aga kodurestoran MerMer perenaine.

neljapäev, 27. aprill 2017

Seenekotletid ehk meil nendes rohkem liha kui seeni.

„Mis sa nende šampinjonidega mõtled teha?“ uuris Jaan kui koduses Konsumi poekärus seenekarpi märkas. Seenekotlette, kõlas minupoolne kiire vastus ja nähes, kuidas kaasa silmad kurvaks muutuvad ning mõeldes, mida sellest arvaks Hummerkoer, lisasin kiirelt, et koos pisukese hakklihaga. Ennetamaks järgmist küsimust: „Kust selline mõte tuli?“ jätkasin kiirelt, et idee tuleb taas Adeline raamatust, kuna süda juba valutab, et taolise teotempuga ei jõua ma küll EV sajandaks sünnipäevaks saja retseptiga uhkustada.
„Aga paneme ikka hakkliha rohkem kui seeni,“ lisas Jaan kahte 240 grammist karpi haarates. „pealegi tegu ju sigalihast delikatesshakklihaga, mis täiesti taljesõbralik!“
Kass võtku, kas peale minu, kes kaalu jälgib ja Hummeri, kes kaalu ei jälgi, kavatseb ka Jaan kaalu järgima hakata ...
Seetõttu, et me kõik kaaluga pahuksis oleme, otsustasin, et kotlettide kõrvale jääb hapukoorekaaste ja kartulid serveerimata. Seeasemel keetsin Adeline õpetuse järgi kimbu rohelisi spargleid – jaa, ärge imestage, sparglid olid esimese eesti  aegsel toidulaual täiesti tavalised ja kõrvale mikserdasin jogurtist,majoneesist, karulaugust ning siirupistest ingverilaastudest omapärase kastme ( see küll  päris omalooming ).

Adeline retsept
Ained: 2 1 seeni, 300 g lahja sea- või vasikaliha, 1—2 sibulat, 1—2 peotäit riivsaia, pipart, soola, 1 muna, 75 g võid või Bonat, 1/2 kl. hapukoort, 1 lusikatäis jahu.

Seened puhastatakse, kupatatakse keevas vees (sampinjone ja puravikke ei kupatata), pestakse külma veega, ning lastakse liha sibulatega läbi lihamasina. Selle segu juurde pannakse muna, tarviduse järgi riivsaia, pipart ja soola ning 1 lusikatäis sulatatud võid. Vormitakse ümmargused kotletid, praetakse pruuni võiga väikesel tulel vähe aega, praadimisest järelejäänud võist valmistatakse kaste. Antakse lauale keedetud kartulitega.

Meil siis:
Ja jätkuks sellest küll kuuele
250g šampinjone
480g notsu delikatesshakkliha
Pool suuremast punasest sibulast
Väheke kuivanud saiakontsu
1 muna
Sool, pipar
Spl sulavõid
Oliiviõli praadimiseka

Kuna mul endiselt ei ole korralikku vändaga hakklihamasinat (kuigi ühel ööl õnnelikus unes keegi tundmatu kinkis mulle siidpaberisse pakitud lihamasina ja mida ei saanudki tööle, kuna lõiketera asemel oli miski elektrooniline vidin), siis tuligi osta valmis hakkliha. Seened sai tükeldatud ja saumikseriga korralikuks pastaks vuristatud, sibul hää noaga peenikeseks hakitud, saiakonts soojas vees pehmeks leotatud. Segasin kõik nimekirjas olnud komponendid, v.a. oliiviõli, kotletitaignaks ja sain kokku 13 parajat pätsikest. Praadisin keskmisel kuumusel mõlemilt poolelt pruuniks  ja serveerisin koos keedetud sparglite ja karulaugukastmega. Maitses metsikult seenene, seega sain Adelinelt tänuväärse idee, mida siis oma pere järgi kohendasin.

Siinkohal ka Adeline spargliõpetus.

Spargel
Ained: 1 kg sparglit, soola, 2 lusikatäit võid või Bonat ja kaste nr. 206 järgi.
Spargel kaabitakse puhtaks ja keedetakse vähesoolatud keevas vees pehmeks. Sõelal nõrgub spargel, valatakse pruunistatud võid, Bonat või sparglikastet üle ja antakse kohe lauale prae, keele või singi juurde.
M ä r k u s : Väljakasvanud spargel on kõva, seda tarvitatakse suppides.

Ja kõikse lõppu mu väge täis karulaugukaste:

30g karulauku
4spl jogurtit
2spl majoneesi
2 õhukest viilu siirupis marineerunud ingverit

Hakkisin karulaugu kaussi, lisasin ingveri ja mikserdasin nad saumikseriga peeneks, lisasin jogurti ja majoneesi ning lasin veel miksril tööd teha. Ilusama tulemuse nimel surusin kastme läbi peenikese sõela.
Ja no katsu sa kaua kirjutada kui mere peal kolm haigrut usinalt üksteisele külge löövad ja õue peal kaks ristparti pulmatantsu teevad  ning loojang oma karjuvas ilus üle mere koju kätte tuleb J

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar