Otsing sellest blogist

Siin blogis kirjutab Merrit. Päriselus olen aga kodurestoran MerMer perenaine.

pühapäev, 9. aprill 2017

Vanaeit ja kalapirukas ehk lihavõtted lähenevad.

No tegelikult olgem ausad, täna alles palmipuude püha, kus keegi mune ei värvi ja lihavõttesaiu ei küpseta.
Aga kuna homme tuleb Postimees külla, et lugu Adeline aegsetest lihavõttetoitudest teha, siis tuli ennast ja kogu ülejäänud pere viia varastesse lihavõtetesse. Jaan värvis pildistamistarvis mune, Hummer jälgis murelikult saia ja piruka valmimist ja üldse aru ei saanud, miks ei saiast ega pirukast purukestki suhu ei sattunud. Ja sama lugu minu ja Jaaniga. Riputame küll need toidud blogisse üles, aga enne homset pildistamist ei saa ampsugi võtta. Seega, mine tea, kas süüa sünnivad J
Nojaa, väljast vaadates tunduvad, et ka sisemus on isukas.

Adeliine Vanaeit

Ained: 1/1/4 kl. piima, 25 g pärmi, 400 g jahu, tl. soola, 100 g võid või Bonat, 2 munarebu, 1/2 kl. suhkrut, 8 mõrumandlit, peotäis magusaid mandleid, poole sidruni koor, 100 g rosinaid.
Soojendatud piim, pärm, 1 tl. soola klopitakse segi ja pannakse kerkima. Või hõõrutakse vahuks, selle juurde lisatakse 2 munarebu, 1/2 kl. suhkrut, tambitud mõrumandlid ja peotäis magusaid mandleid, poole sidruni riivitud koor ja rosinaid. Segu klopitakse kerkinud taigna hulka, lastakse võitud vormis k e r k i d a ja küpsetatakse pool tundi ahjus.
NB. Vorm olgu ainult poolest saadik täidetud.

Meie „Vanaeit“

200g jahu
1,5dl piima
6g kuivpärmi
Soola
50g võid
1 muna
1dl suhkrut
50g rosinaid
Sidruni riivitud koor
Pool tl kardemoni
Väike peotäis puruks hakitud mandleid

Sega kausis jahu, pärm ja sool läbi (kui kasutad nagu minagi, kuivpärmi). Tükelda taignasegamiskaussi  tosoe või ja lisa suhkur ja vahusta mõned minutid, lisa muna ning jätka vahustamist. Lisa kaussi jahu, rosinad, sidrunikoor, kardemon, mandlid ja käesoe piim ning lase taignasegajal kõik paari minuti jooksul korralikult läbi segada.
Vala tainas küpsetusnõusse, umbes pooleni, sest tainas kerkib küpsedes ja lase soojas kohas käteräti all pool tunnikest tõusta. Küpseta 200 kraadises ahjus ca pool tundi, kuni hambatikk saia sees kuivaks jääb.

Adeliine muretaigen
Ained : 250 g võid või Bonat (2,5  lusikatäit), 400 g s õ r e da t jahu, 1/4 tl. soola, 2 muna, 4 spl. hapukoort, 2 tl. küpsetuspulbrit.
Või, jahu segatakse küpsetuspulbri ja  soolaga, 2 tervet muna ja 4 spl. hapukoort kastetakse saialaual, kuni taigen käte ja laua küljest lahti lööb. Sellest taignast valmistatakse väikesed või suured pirukad ja küpsetatakse ahjus või tarvitatakse vormiroa kaante jaoks või koogialuseks.

Adeliine kalapirukas muretaignaga

Ained: 1 kg kala, 15 pipratera, soola, sibulat, ½ kl. riisi,3—4 muna, lusikatäis võid või Bonat, noaotsatäis tambitud pipart. T a i g n a a i n e d nr. 526 järgi.
Kala keedetakse keevas vees pipra, soola ja sibulaga (kuni silm välja paistab). 1/2 kl. riisi keedetakse nr. 267 järgi. 3—4 muna keedetakse kõvaks ja hakitakse peeneks.

M u r e t a i g e n valmistatakse, rullitakse 1/2 sellest taignast õhukeselt plaadile. Riis pannakse taignale. Keedetud kala jaotatakse luudeta tükkides peale, samuti võitäppeid, maitse järgi pipart, soola ja hakitud muna, rullitakse järelejäänud taigen ja tõstetakse üle täidise. Soovi korral võib osa taignat järele jääda ehtimisrullideks, pirukale sõrmelaiuse vahe järel peenikese rulli risti pirukat seades ja munaga määrides. Küpsetatakse 15—20 minutiga ahjus kollakaspruuniks.

Meie muretaignas kalapirukas

Pean ütlema, et paremini käsitlevat muretaigent pole mul varem õnnestunud valmistada. Ei kleepunud ta käte külge ega lauale, taignarullist rääkimata.

Muretaigen
110g võid
200g jahu
Pisut soola
1tl küpsetuspulbrit
1 muna
1spl hapukoort

Mõõda jahu kaussi ja tükelda sisse toasoe või. Lisa sool, küpsetuspulber ja lase köögikombaini taignasegajal nii kaua tööd teha, kuni tekib ühtlane purulaadne mass.  Lisa muna ja hapukoor ja las masin teeb tööd, kuniks moodustub tihke pallike.

Täidis
200g kalafileed ( mul oli koha )
1dl riisi
2 kõvaks keedetud muna
Pisut võid
Murulauku
Soola pipart
Paar loorberilehte
Ühes potis keeda riis pehmeks.. Teises potis  keeda kalatükke soola, pipra ja loorberiga maitsestatud vees mõned minutid. Haki munad peeneks.
Jaga taigen kaheks  võrdseks osaks ja rulli mõlemad osad ristkülikukujuliselt.
Aseta üks küpsetuspaberiga kaetud plaadile, kata riisikihiga, millele murenda kala, poeta peale võitükid, maitsesta pipra ja vajadusel pisut soolaga, raputa peale hakitud muna ja murulauk. Kata pirukas teise rullitud taignaga. Lõika ääred ilusaks ja järele jäänud taignaribadest vooli pirukale soovi korral meelepärased kujundid.
Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 18 – 20 minutit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar