No tegelikult olgem ausad, täna alles
palmipuude püha, kus keegi mune ei värvi ja lihavõttesaiu ei küpseta.
Aga kuna homme tuleb Postimees külla, et lugu Adeline aegsetest lihavõttetoitudest teha, siis tuli ennast ja kogu ülejäänud pere viia varastesse lihavõtetesse. Jaan värvis pildistamistarvis mune, Hummer jälgis murelikult saia ja piruka valmimist ja üldse aru ei saanud, miks ei saiast ega pirukast purukestki suhu ei sattunud. Ja sama lugu minu ja Jaaniga. Riputame küll need toidud blogisse üles, aga enne homset pildistamist ei saa ampsugi võtta. Seega, mine tea, kas süüa sünnivad J
Nojaa, väljast vaadates tunduvad, et ka sisemus on isukas.
NB. Vorm olgu ainult poolest saadik täidetud.
6g kuivpärmi
Soola
50g võid
1 muna
1dl suhkrut
50g rosinaid
Sidruni riivitud koor
Pool tl kardemoni
Väike peotäis puruks hakitud mandleid
Või, jahu segatakse küpsetuspulbri ja soolaga, 2 tervet muna ja 4 spl. hapukoort kastetakse saialaual, kuni taigen käte ja laua küljest lahti lööb. Sellest taignast valmistatakse väikesed või suured pirukad ja küpsetatakse ahjus või tarvitatakse vormiroa kaante jaoks või koogialuseks.
Adeliine kalapirukas muretaignaga
200g jahu
Pisut soola
1tl küpsetuspulbrit
1 muna
1spl hapukoort
Täidis
200g kalafileed ( mul oli koha )
1dl riisi
2 kõvaks keedetud muna
Pisut võid
Murulauku
Soola pipart
Paar loorberilehte
Ühes potis keeda riis pehmeks.. Teises potis keeda kalatükke soola, pipra ja loorberiga maitsestatud vees mõned minutid. Haki munad peeneks.
Jaga taigen kaheks võrdseks osaks ja rulli mõlemad osad ristkülikukujuliselt.
Aseta üks küpsetuspaberiga kaetud plaadile, kata riisikihiga, millele murenda kala, poeta peale võitükid, maitsesta pipra ja vajadusel pisut soolaga, raputa peale hakitud muna ja murulauk. Kata pirukas teise rullitud taignaga. Lõika ääred ilusaks ja järele jäänud taignaribadest vooli pirukale soovi korral meelepärased kujundid.
Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 18 – 20 minutit.
Aga kuna homme tuleb Postimees külla, et lugu Adeline aegsetest lihavõttetoitudest teha, siis tuli ennast ja kogu ülejäänud pere viia varastesse lihavõtetesse. Jaan värvis pildistamistarvis mune, Hummer jälgis murelikult saia ja piruka valmimist ja üldse aru ei saanud, miks ei saiast ega pirukast purukestki suhu ei sattunud. Ja sama lugu minu ja Jaaniga. Riputame küll need toidud blogisse üles, aga enne homset pildistamist ei saa ampsugi võtta. Seega, mine tea, kas süüa sünnivad J
Nojaa, väljast vaadates tunduvad, et ka sisemus on isukas.
Adeliine Vanaeit
Ained: 1/1/4 kl. piima, 25 g
pärmi, 400 g jahu, tl. soola, 100 g võid või Bonat, 2 munarebu, 1/2 kl.
suhkrut, 8 mõrumandlit, peotäis magusaid mandleid, poole sidruni koor, 100 g rosinaid.
Soojendatud piim, pärm, 1 tl. soola
klopitakse segi ja pannakse kerkima. Või hõõrutakse vahuks, selle juurde lisatakse 2 munarebu, 1/2 kl. suhkrut,
tambitud mõrumandlid ja peotäis magusaid mandleid, poole sidruni riivitud koor
ja rosinaid. Segu klopitakse kerkinud taigna hulka, lastakse võitud vormis k e
r k i d a ja küpsetatakse pool tundi ahjus.NB. Vorm olgu ainult poolest saadik täidetud.
Meie „Vanaeit“
200g jahu
1,5dl piima6g kuivpärmi
Soola
50g võid
1 muna
1dl suhkrut
50g rosinaid
Sidruni riivitud koor
Pool tl kardemoni
Väike peotäis puruks hakitud mandleid
Sega kausis jahu, pärm ja sool läbi (kui
kasutad nagu minagi, kuivpärmi). Tükelda taignasegamiskaussi tosoe või ja lisa suhkur ja vahusta mõned
minutid, lisa muna ning jätka vahustamist. Lisa kaussi jahu, rosinad,
sidrunikoor, kardemon, mandlid ja käesoe piim ning lase taignasegajal kõik
paari minuti jooksul korralikult läbi segada.
Vala tainas küpsetusnõusse, umbes
pooleni, sest tainas kerkib küpsedes ja lase soojas kohas käteräti all pool
tunnikest tõusta. Küpseta 200 kraadises ahjus ca pool tundi, kuni hambatikk
saia sees kuivaks jääb.
Adeliine muretaigen
Ained : 250 g võid või Bonat (2,5 lusikatäit), 400 g s õ r e da t jahu,
1/4 tl. soola, 2 muna, 4 spl. hapukoort, 2 tl. küpsetuspulbrit.Või, jahu segatakse küpsetuspulbri ja soolaga, 2 tervet muna ja 4 spl. hapukoort kastetakse saialaual, kuni taigen käte ja laua küljest lahti lööb. Sellest taignast valmistatakse väikesed või suured pirukad ja küpsetatakse ahjus või tarvitatakse vormiroa kaante jaoks või koogialuseks.
Adeliine kalapirukas muretaignaga
Ained: 1 kg kala, 15 pipratera, soola,
sibulat, ½ kl. riisi,3—4 muna, lusikatäis võid või Bonat, noaotsatäis
tambitud pipart. T a i g n a a i n e d nr. 526 järgi.
Kala keedetakse keevas vees pipra, soola
ja sibulaga (kuni silm välja paistab). 1/2 kl. riisi keedetakse nr. 267 järgi.
3—4 muna keedetakse kõvaks ja hakitakse peeneks.
M u r e t a i g e n valmistatakse,
rullitakse 1/2 sellest taignast õhukeselt plaadile. Riis pannakse taignale.
Keedetud kala jaotatakse luudeta tükkides peale, samuti võitäppeid, maitse
järgi pipart, soola ja hakitud muna, rullitakse järelejäänud taigen ja
tõstetakse üle täidise. Soovi korral võib osa taignat järele jääda ehtimisrullideks,
pirukale sõrmelaiuse vahe järel peenikese rulli risti pirukat seades ja munaga määrides.
Küpsetatakse 15—20 minutiga ahjus kollakaspruuniks.
Meie muretaignas kalapirukas
Pean ütlema, et paremini käsitlevat
muretaigent pole mul varem õnnestunud valmistada. Ei kleepunud ta käte külge
ega lauale, taignarullist rääkimata.
Muretaigen
110g võid200g jahu
Pisut soola
1tl küpsetuspulbrit
1 muna
1spl hapukoort
Mõõda jahu kaussi ja tükelda sisse toasoe
või. Lisa sool, küpsetuspulber ja lase köögikombaini taignasegajal nii kaua
tööd teha, kuni tekib ühtlane purulaadne mass. Lisa muna ja hapukoor ja las masin teeb tööd,
kuniks moodustub tihke pallike.
Täidis
200g kalafileed ( mul oli koha )
1dl riisi
2 kõvaks keedetud muna
Pisut võid
Murulauku
Soola pipart
Paar loorberilehte
Ühes potis keeda riis pehmeks.. Teises potis keeda kalatükke soola, pipra ja loorberiga maitsestatud vees mõned minutid. Haki munad peeneks.
Jaga taigen kaheks võrdseks osaks ja rulli mõlemad osad ristkülikukujuliselt.
Aseta üks küpsetuspaberiga kaetud plaadile, kata riisikihiga, millele murenda kala, poeta peale võitükid, maitsesta pipra ja vajadusel pisut soolaga, raputa peale hakitud muna ja murulauk. Kata pirukas teise rullitud taignaga. Lõika ääred ilusaks ja järele jäänud taignaribadest vooli pirukale soovi korral meelepärased kujundid.
Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 18 – 20 minutit.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar