Nüüdseks on
kõik munad värvitud, suur osa neist katki koksitud ja väiksem osa kõõritab
endiselt kurvalt ja küsivalt vastu , et mis meist nüüd saab. Lihtne võimalus on
Adeline poolt pakutud täidetud munad. Meie ehtisime nad vastavalt proua
soovitusele kiluga (ikka selle enda soolatet-vürtsitet), aga kindlasti võib
neid kaunistada kalamarja, tükikese vinnutatud singi ja muu meelepärasega, mis
käepärast on. Ja miks mitte ampsata kõrvale lihtsat lehesalatit, mille
huvitavam komponent on hapukoorekaste.
Viimase „pühademunana“ korjas kaasa Jaan pihku toibuma aknasse põrutanud särava rohevindi. Meie suureks rõõmuks ei läinudki kaua, kuniks lind pisikese tänusirinaga kivimüüri taha omade sekka lendas.
1tl suhkrut
Noaotsaga soola
Kimbuke tilli
Pisike peotäis karulauku (kui seda ei ole, asenda murulauguga)
1/2spl sinepit (dijoni)
2spl head oliiviõli
1/2spl sidrunimahla
1tl sinepit
Pisut soola ja musta pipart
Veidi eelmise retsepti järgi kokku segatud hapukoort
Viimase „pühademunana“ korjas kaasa Jaan pihku toibuma aknasse põrutanud särava rohevindi. Meie suureks rõõmuks ei läinudki kaua, kuniks lind pisikese tänusirinaga kivimüüri taha omade sekka lendas.
Lehesaiat ehk
peasalat
I Salat puhastatakse ja pestakse kergesti
külmas vees liigutades lehthaaval ilma pigistamata puhtaks. Salat nõrgub sõela
peal. Salati hulga järgi segatakse umbes 3/4 klaasi paksu hapukoort (võib ka koore
hulka vähe piima lisada), 1—2 spl. suhkru, noaotsatäie soola, peenekshakitud
tillilehtede, sinepi ja vähese äädikaga. Salatilehed nopitakse pooleks või
kolmeks (suuruse järgi) ja pannakse salatikaussi.
Ülalnimetatud kaste valatakse siis, kui
toit on tarvis lauale viia, lehtedele, kergesti läbi segades.
Lehesalat
Pott lehtsalatit
Kaste
2dl hapukoort (Smetana)1tl suhkrut
Noaotsaga soola
Kimbuke tilli
Pisike peotäis karulauku (kui seda ei ole, asenda murulauguga)
1/2spl sinepit (dijoni)
Sorts sidrunimahla
Kaunistuseks hakitud kõvaks keedetud muna
Midagi rohelist peab tärkava looduse ajal
lihavõttelaual kindlasti olema ja mind inspireeris Adeline raamatu lehtsalat just tänu selle
juurde tehtavale hapukoorekastmele. Kaasajal pigem kasutame ju salatikastmeks
tervislikku oliiviõli, aga peale pikka paastu võib end pisut rammusama kastmega
rõõmustada. Usun, et enam-vähem taoline oli ka mu lapsepõlvekodus ema poolt
kokku segatud salatikaste.
Vajadusel pese ja nõruta salat ning rebi
ta sobivate tükkidena serveerimiskaussi,
raputa salatile hakitud muna. Sega kokku salatikaste, selleks haki till ja
karulauk peeneks, ja serveeri ta eraldi
kausikeses, et iga sööja saaks oma salatile lisada meelepärase koguse.
Täidetud munad
Ained: 6 muna, spl. võid või 1/4 tassi
söögiõli, sidrunimahla, sinepit, 1/2 tl. suhkrut ja soola, 4 kilu,
ehtimistarretist nr. 212, 1/2 klaasi hapukoort. 6 muna keedetakse
kõvaks, kooritakse ja lõigatakse pikuti lõhki. Rebu võetakse välja ja
hõõrutakse lusikatäie võiga või ¼ tassi
söögiÕliga, mida juurde t i l g u t a t a k s e kuni segu läheb täitsa
siledaks. Juurde lisatakse sidrunihapet, sinepit, vähe suhkrut ja soola.
Segatud munarebu määritakse siledalt munavalge ümbruse sisse. Madalale vaagnale valatakse soola ja vähese
suhkruga ning sinepiga segatud vahukoor, sellele seatakse täidetud munad (valge
ülespoole), igale munale pannakse pikk tükk kilu, ehtimistarretisest lõigatakse
ribad ja kaunistatakse nendega munade vahe, serva pannakse petersellilehti.
Täidetud munad
4 muna
4 kilu2spl head oliiviõli
1/2spl sidrunimahla
1tl sinepit
Pisut soola ja musta pipart
Veidi eelmise retsepti järgi kokku segatud hapukoort
See lihtne retsept Adeline raamatust
sobib eelkõige peale lihavõtteid. Siis kui munade koksimisest on juba kõrini,
aga mõned värvilised vaatavad endiselt külmkapist küsivalt otsa. Ja siin sai
taas praktiliselt originaalretsepti järgi toimetatud.
Keeda munad kõvaks, jahuta külmas vees,
koori ja lõika pikuti pooleks. Eemalda munakollased. Mina hõõrusin nad suisa läbi sõela kaussi.
Lisa vähehaaval segades oliiviõli ja viimaks maitsesta sidrunimahla, sinepi ja
soola – pipraga. Täida seguga munavalged, aseta nad maitsestatud hapukoorega
määritud vaagnale. Fileeri kilu (võin uhkusega lisada, et meie kilud olid mu
enda vürtsitatud-soolatud) jaga filee pooleks ja kaunista munad fileedega.
Raputa peale murulauku.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar