Otsing sellest blogist

Siin blogis kirjutab Merrit. Päriselus olen aga kodurestoran MerMer perenaine.

teisipäev, 18. aprill 2017

Täidetud munad ja lehesalat ehk tagasi argipäeva.

Nüüdseks on kõik munad värvitud, suur osa neist katki koksitud ja väiksem osa kõõritab endiselt kurvalt ja küsivalt vastu , et mis meist nüüd saab. Lihtne võimalus on Adeline poolt pakutud täidetud munad. Meie ehtisime nad vastavalt proua soovitusele kiluga (ikka selle enda soolatet-vürtsitet), aga kindlasti võib neid kaunistada kalamarja, tükikese vinnutatud singi ja muu meelepärasega, mis käepärast on. Ja miks mitte ampsata kõrvale lihtsat lehesalatit, mille huvitavam komponent on hapukoorekaste.

Viimase „pühademunana“ korjas kaasa Jaan pihku toibuma aknasse põrutanud särava rohevindi. Meie suureks rõõmuks ei läinudki kaua, kuniks lind pisikese tänusirinaga kivimüüri taha omade sekka lendas.

Lehesaiat ehk peasalat

I Salat puhastatakse ja pestakse kergesti külmas vees liigutades lehthaaval ilma pigistamata puhtaks. Salat nõrgub sõela peal. Salati hulga järgi segatakse umbes 3/4 klaasi paksu hapukoort (võib ka koore hulka vähe piima lisada), 1—2 spl. suhkru, noaotsatäie soola, peenekshakitud tillilehtede, sinepi ja vähese äädikaga. Salatilehed nopitakse pooleks või kolmeks (suuruse järgi) ja pannakse salatikaussi.
Ülalnimetatud kaste valatakse siis, kui toit on tarvis lauale viia, lehtedele, kergesti läbi segades.

Lehesalat

Pott lehtsalatit

Kaste
2dl hapukoort (Smetana)
1tl suhkrut
Noaotsaga soola
Kimbuke tilli
Pisike peotäis karulauku (kui seda ei ole, asenda murulauguga)
1/2spl sinepit (dijoni)
Sorts sidrunimahla

Kaunistuseks hakitud kõvaks keedetud muna

Midagi rohelist peab tärkava looduse ajal lihavõttelaual kindlasti olema ja mind inspireeris  Adeline raamatu lehtsalat just tänu selle juurde tehtavale hapukoorekastmele. Kaasajal pigem kasutame ju salatikastmeks tervislikku oliiviõli, aga peale pikka paastu võib end pisut rammusama kastmega rõõmustada. Usun, et enam-vähem taoline oli ka mu lapsepõlvekodus ema poolt kokku segatud salatikaste.
Vajadusel pese ja nõruta salat ning rebi ta sobivate tükkidena  serveerimiskaussi, raputa salatile hakitud muna. Sega kokku salatikaste, selleks haki till ja karulauk peeneks,  ja serveeri ta eraldi kausikeses, et iga sööja saaks oma salatile lisada meelepärase koguse.

Täidetud munad

Ained: 6 muna, spl. võid või 1/4 tassi söögiõli, sidrunimahla, sinepit, 1/2 tl. suhkrut ja soola, 4 kilu, ehtimistarretist nr. 212, 1/2 klaasi hapukoort. 6 muna keedetakse kõvaks, kooritakse ja lõigatakse pikuti lõhki. Rebu võetakse välja ja hõõrutakse lusikatäie võiga või  ¼ tassi söögiÕliga, mida juurde t i l g u t a t a k s e kuni segu läheb täitsa siledaks. Juurde lisatakse sidrunihapet, sinepit, vähe suhkrut ja soola. Segatud munarebu määritakse siledalt munavalge ümbruse sisse. Madalale vaagnale valatakse soola ja vähese suhkruga ning sinepiga segatud vahukoor, sellele seatakse täidetud munad (valge ülespoole), igale munale pannakse pikk tükk kilu, ehtimistarretisest lõigatakse ribad ja kaunistatakse nendega munade vahe, serva pannakse petersellilehti.

Täidetud munad

4 muna
4 kilu
2spl head oliiviõli
1/2spl sidrunimahla
1tl sinepit
Pisut soola ja musta pipart
Veidi eelmise retsepti järgi kokku segatud hapukoort

See lihtne retsept Adeline raamatust sobib eelkõige peale lihavõtteid. Siis kui munade koksimisest on juba kõrini, aga mõned värvilised vaatavad endiselt külmkapist küsivalt otsa. Ja siin sai taas praktiliselt originaalretsepti järgi toimetatud.
Keeda munad kõvaks, jahuta külmas vees, koori ja lõika pikuti pooleks. Eemalda munakollased.  Mina hõõrusin nad suisa läbi sõela kaussi. Lisa vähehaaval segades oliiviõli ja viimaks maitsesta sidrunimahla, sinepi ja soola – pipraga. Täida seguga munavalged, aseta nad maitsestatud hapukoorega määritud vaagnale. Fileeri kilu (võin uhkusega lisada, et meie kilud olid mu enda vürtsitatud-soolatud) jaga filee pooleks ja kaunista munad fileedega. Raputa peale murulauku.

 

 

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar