Otsing sellest blogist

Siin blogis kirjutab Merrit. Päriselus olen aga kodurestoran MerMer perenaine.

neljapäev, 16. veebruar 2017

Moonimesi ehk määrime mett mooniga moka peale..

Adeline raamatuga esmakordselt tutvust tehes hüppas nimetatud retsept kohe silma ja käskis järele teha.
Nojaa, väheke läks aega, kuna üllatus-üllatus, mooniseemneid kodus polnud ja iga kord poes käies unusid nad haaramata. Mõne päeva eest poe poole sõites hüppas meelele ja keelele lauluviis pardikesest ja moonikesest, kus räägitakse sellest, et pardike on väike ja moonid nõnda pikad ... Ah jaa, mooniseemned! hüüatasin laulu lõppu ja viimaks nad koju tarisingi.
Retsept algab käsuga seemned kuuma vette likku panna, kusjuureks kui kauaks, see jääb tegija fantaasiaviljaks. Seega leidsin, et kolmveerand tundi koeraga külavahel seigelda ja seikluse käigus hobudele pisut saia-leiba viia, teeb mooniseemnetele ainult hääd.

Moonimesi
100g mooniseemneid leotatakse kuumas vees, lastakse jõhvsõelal nõrguda, kuivatatakse ja tambitakse peeneks. 50g vees leotatud saia hõõrutakse peeneks. 1/2 klaasi mett sulatatakse 2 spl. veega ja segatakse siis kohe mooni- ja saiapudruga. Seda toitu tarvitatakse leiva või saia peale määrides kohvi või tee juurde. Moonimesi sobib kookide täidiseks.

Esimeseks katsetuseks tuli olude sunnil võtta vaid 50g seemneid, kuna hobude saiasöötmisega olime nii hoogu läinud, et koju alles oli jäänud vaid paarikümne grammi jagu poolkuivanud viilakaid. Ja no mesi oli pea otsakorral ...
Muidugi tekkis ka mooniseemnete puhul paras kogus "loomulikku kadu": osa neist jäi sõelal nõrutades sinna kinni, teine osa ei tulnud uhmris puruks surudes ei uhmri ega nuia küljest lahti, osa neist leidsin lustakalt veeremas nii köögipinnal kui põrandal, osa neist läks koos näppudega märkamatult suhu. Kõigest hoolimata sai ikka paras ports piimjaks muutunud seemnesegu õnnelikult kaussi ning saia ja meega kokku segatud.
Maitse oli huvitav, leidsime Jaaniga ühiselt. Aga kas seda just leiva peale määrida? Kaasal tekkis põnev mõte. Kuna uuel päeval oli plaanis prantsuspäraseid võisaiakesi ( brioche ) küpsetada, soovitas Jaan pätsikese sisse lohuke teha ning sinna lusikatäis moonimett küpsema panna. Vaat see tulemus oli patuselt hea!

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar