Otsing sellest blogist

Siin blogis kirjutab Merrit. Päriselus olen aga kodurestoran MerMer perenaine.

neljapäev, 9. veebruar 2017

Viinilõigud ehk variatsioonid šnitsliga..

Klassikalisel Viini šnitslil on mõned kindlad kuldsed reeglid:
kolm paneerimiskomponenti: jahu, muna, riivsai,
hõrk lihatükk vasika kintsust,
sidrunilõik või -viil,
või praadimiseks.

Küllap sellepärast, et Adeline ei kopeerinud täht-tähelt klassikat, sai tema roa pealkirjaks "Viinilõigud". Selle lihatüki serveerimisel vahetas ta sidruniviilu peal serveeritava skandinaavialku anšoovise kohaliku kilufilee vastu.
Aga enne kui proua retseptini ja selle tänase valmistamiseni jõuan, pilguheit lapsepõlve.
Ühed ilusamad laupäeva või pühapäeva lõunasöögid kaunilt kaetud ümmarguse söögilaua ümber meenuvad just nendest hetkedest kui emal või isal oli õnnestunud turult koju haarata tükk värsket vasikaliha. Tavaliselt toimus taoline kuninglik söögiaeg ikka soojal suvekuul, mil liha kõrvale sai omaenda kasvuhoonest nopitud lihtne salat.
Minu mälu järgi käis šnitsli valmistamine täiesti reeglite kohaselt. Kõiksepealt haamerdas ema või suurem õde õhukeselt lõigatud lihatükid imeõhukeseks ja imesuureks. Ühel taldrikul oli jahu, järgmisel lahtiklopitud muna(d) ja viimasel riivsai. Auravad värskelt keedetud noored kartulid, paksu tillikorra alla peidetuna, ootasid juba soojal pliidinurgal lauale kandmist. Roheline salat lõigutuna kaunis klaaskausis ootas vaid soola ja pisukese äädikaga maitsestatud hapukoorekastmega üle valamist. Paneeritud lihatükid ootasid vaid, kuna pannipeal särisev või praadimiseks sobivalt pruunistub ... Parematel aegadel ootasid ka sidruniviilakad, et neid koos lihaga mekutataks.
Jaan, kes üle mu õla takseeris, millist proua retsepti täna plaanis teha ja seega ka süüa, õhkas vaid: "Kas sa, Merrit, mäletad neid Kaunase restorani taldrikust suisa üle äärte voogavat võist pulbitsevat šnitslit? Sidrunilõik ja see paganama kilu selle peal. No tead, seda viimast ei kõlvanud süüa, ausõna!"

Aga täna, otsustades Adeline retsepti järgida, sai tehtud pisut teisiti.
Ette rutates tuleb ütelda, et ka nõnda valminud šnitsel maitses meie majas kõigile kolmele, pisikeste variatsioonidega siiski, sest Hummer keeldus sidrunist, Jaan keeldus kilust, aga mulle sobisid mõlemad.

Viinilõigud (8-10 inimest)
Ained: vasikapraadi (tagaveerand või karbonaad), 2kg, soola, pipart, 2 lusikatäit võid või Bonat, 15 kilu, 1 sidrun, 1,5-2 kl. hapukoort ja piima, 1-2 muna, peotäis jahu.
 Liha lõigatakse risti kiudu sõrmepaksusteks viiludeks, iga tükk klopitakse sakilise lihanuiaga laiali. Muna klopitakse poole klaasi pimaga taldrikul segi, klopitud liha kastetakse munasegusse, pööratakse siis kohe jahu sees ja praetakse kuumal pannil pruuni võiga mõlemilt poolt. Peale riputatakse  soola ja pipra segu. Laualeandmisel seatakse iga tüki peale õhuke sidruniviil, sellele puhastatud ja pikuti lõhki tõmmatud kilu. Järelejäänud pruunist võist tehtakse pannil harilik koorekaste ja valatakse üle prae; juurde antakse kartulit või aedvilja.

Meil siis kulus umbes 500g vasikaliha (kintsust), 1dl piima, mille kloppisime segi ühe munaga (seda jäi järgi ka ja ainult arvake, kes tervisliku segu omale sai), võid tegelikult praadimise jooksul terve lusikatäis, seega kahtlen pisut, kas kahe kilo jagu šnitslitele ikka ainult kahest lusikast võist piisab ja jahugi läks ära terve peotäie jagu. Nojaa, kilusid kulus küll vaid üks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar